Pagina's

donderdag 7 oktober 2010

Leon Battista Alberti

Leon Battista Alberti was een Italiaanse schilder, dichter, taalkundige, filosoof, cryptograaf, musicus en architect uit de Italiaans Renaissance.
Hij kreeg een goede opleiding Grieks en Latijn aan de universiteit van Padua en later studeerde hij rechten aan die van Bologna

In de vijftiende eeuw was de Renaissance in Italië volop aan de gang. De Renaissancistische visie was gebaseerd op de spirituele en intellectuele autonomie van het individu en op de kracht van de menselijke rede. Dit idee ontstond geleidelijk aan uit de humanistische gedachte die de mens centraal stelde. Florence, een van de meest ontwikkelde steden van Europa op economisch, intellectueel en artistiek vlak, maakte rond 1420 kennis met de Renaissance. Brunelleschi combineerde er toen wetenschappelijk rationalisme met een nieuwe vormentaal. Met zijn bouwwerken kreeg de stad haar Renaissancistische uitzicht. Alberti onderscheidde zich door zijn literaire achtergrond van Brunelleschi en andere voorgangers, die eerder vakmannen waren. Hij nam dan ook vaak afstand van de constructieve aspecten van zijn ontwerpen en liet die over aan andere architecten.

Florence
  • Façade Palazzo Rucellai: Het project voor de familie Rucellai waarbij een nieuwe gevel voor verschillende huizen werd geplaatst, ving vermoedelijk aan rond 1457. Opmerkelijk is dat dit palazzo indruist tegen het toen gangbare beeld van de vijftiende-eeuwse Medici-paleizen. Zo is bijvoorbeeld de rustificatie minder uitgesproken. Er is compensatie door drie banden van pilasters die de ramen en deuren kaderen. Hoewel het Medici-model gangbaar bleef in Florence, is dit paleis zeker van grote invloed geweest. Hier plaatst men vraagtekens bij de naam van Alberti als architect.
  • Façade van de Santa Maria Novella: Opnieuw een Rucellai-project. Alberti vulde het bestaande deel uit de dertiende eeuw aan. Er wordt gesuggereerd dat Alberti sommige van de Gotische vormen van het onderste deel gebruikte, telkens goed overwogen, om zo met de oude stijl te compromitteren of die zelfs te reconstrueren. Bijzonder is de methode van Alberti: hij relateert de verschillende delen aan elkaar door simpele numerieke verhoudingen. Als module wordt een groot vierkant gebruikt waarin de hele façade kan beschreven worden.
Rimini
  • San Francesco kerk (Tempio Malatestiano): Meestal wordt hier het begin van Alberti’s carrière als architect gesitueerd. De kerk werd herbouwd vanaf 1446 in opdracht van Sigismondo Malatesta, met de intentie een herinnering te maken aan zichzelf, zijn vrouw Isotta en de leden van zijn hof. Dat bij het herbouwen van de kerk de glorie van God een secundaire gedachte was, is duidelijk. Alberti’s ontwerp voor de façade van de kerk was dan ook gebaseerd op de klassieke triomfboog. De boog van Constantijn diende Alberti waarschijnlijk als model, al zijn er ook vele details direct uit de boog van Augustus overgenomen. De kerk werd echter niet afgewerkt, maar Alberti’s intenties konden afgeleid worden uit het reeds gebouwde deel, de briefwisseling tussen Alberti en diens assistent Matteo de’ Pasti, als ook uit een medaille van Matteo de’ Pasti. Alberti’s ontwerp was erg klassiek, toch liggen de details van Tempio Malatestiano dichter bij de Venetiaanse Gotische vorm, die beter gekend was bij Matteo.


Mantua
  • San Sebastiano: De bouw van de San Sebastiano begon in 1460. Toen Alberti stierf in 1472 was het werk nog niet voltooid. Als gevolg hiervan zijn veel van Alberti’s oorspronkelijke ideeën verloren gegaan. Het bouwplan was gebaseerd op een Grieks kruis.
  • Sant'Andrea: In tegenstelling tot de San Sebastiano, is het bouwplan van de Sant'Andrea gebaseerd op een Latijns kruis. Deze kerk werd slechts twee jaar voor de dood van Alberti ontworpen. Een assistent van Alberti bekommerde zich verder om de bouw, maar grote delen van de kerk waren nog niet afgewerkt tot de achttiende eeuw. Opnieuw zijn er sterke vermoedens dat wijzigingen aan de ideeën van Alberti in het werk slopen. Opmerkelijk is dat in de Sant'Andrea geen zijbeuken zijn (zoals bijvoorbeeld wel het geval is in de twee Florentijnse kerken van Brunelleschi). Het ontwerp is gebaseerd op Romeinse prototypes, de Thermen van Diocletianus en de Basilica van Constantijn. Er is een enorm schip met een tongewelf, begrensd door kapellen.

Lokatie Sant' Andrea


Impressie Sant' Andrea





woensdag 15 september 2010

De Geheimen van Paladio's Villas

De Geheimen van Paladio’s villas
Ongeveer 500 jaar geleden, in de schemering van de renaissance. Verschenen een aantal woningen/villa’s in een nooit eerder vertoonde architectonisch verschijning. Al deze woningen bevonden zich in een straal van 75 km en was het werk van een individuele architect.
Richting het einde  van zijn carrière, gebruikte deze architect  een nieuwe techniek gebaseerd op het boek genaamd I Quattro Libri dell'Architettura. Het revolutioneerde westerse architectuur  van de 17de en 18de eeuw en speelt tot de dag van vandaag nog steeds een grote rol.

Laten we dichter gaan kijken naar de behoeftes van zijn tijd, Venetië was niet alleen een stad, Het was het centrum van een groeiend imperium met zowel militaire als commerciële enclaves geheel rondom de Adriatische zee en oost Mediterrane. Overigens in zijn bloei  was Venetië een van de werelds militaire en economische grootmachten met een bevolking vier maal groter dan Rome en Londen samen.

Venetië bouwde zijn macht op in de 12de eeuw door de bouw en ontwikkeling van gevechtsschepen. Venetië was oorspronkelijk ook een geheelde zeemacht. Opgebouwd uit meerdere kleine eilanden, licht Venetië een aantal kilometer van het vasteland. Venetië had tot de 14de eeuw geen enkel vasteland aan de Italiaanse kust. De militaire groei ontwikkelde zich ook verder op het vaste land tot de 15de eeuw. In die tijd hebben zich drie evenementen afgespeeld die dramatisch gevolgen hadden voor Venetië. Na honderden jaren van conflicten keerde de vrede terug naar het vasteland. Het vasteland bij Venetië had eindelijk de genoodzaakte veiligheid om te investeren in grootschalig landbouw en de transport daarvan naar omliggende steden en dorpen.

Door de opkomst van landbouw ontwikkeling waren er een groep ondernemers die met hun kapitaal konden investeren in de ontwikkeling van nieuw landbouw gebied. d.m.v het inpolderen van moeras gebieden en het vlak maken van landschappen. Deze nobele families van Venetië makte gebruik van hun kennis van landbouw en de vormen van transport die Venetië daarvoor te bieden had.
Maar waar zouden deze nobele families gaan wonen? De bestaande architectuur zou niet geschikt zijn. Ze hadden een magnifieke woning nodig.  Iets wat hun eigen degelijkheid zou uitstralen.  Het bouwen van een Venetiaans paleis op het platteland zou niet functioneel zijn, een gebouw dat geschikt zou zijn voor de zaak, een agrarisch vestiging die de opslag van wijn en graan zou faciliteren? Dat was ook geen oplossing, het onbrak aan subtiliteit met zijn natuurlijke omgeving.

De oplossing was een nieuw soort gebouw, een magnifiek gebouw, een goedkoop, comfortabel, rustgevend maar tegelijkertijd ook functioneel gebouw. Palladio’s oplossing van moderne architectuur en moderne economie is een mijlpaal in de architectuur tot de dag van vandaag.

Palladio’s; de drie oplossing.
Palladio ontwierp op zijn eigen inzicht, op de herontdekte handelingen van de Romeinse schrijver Vitruvius en het schrift van Alberti en Serlio, het werk van Raphael, Falconetto, Sanmicheli en Sansovino. Palladio ontwierp een oplossing met drie principiële elementen:
  1.          Dramatische externe Motieven
  2.          Economische materialen
  3.          Interne Harmony en balans.

Dramatische externe Motieven
Palladio ontwikkelde drie primaire gevels die we kennen als palladian. De eerste gevel verbeeld een loggia, bestaand uit drie openingen (zie afb. 1) 

De tweede, herkenbaar van de Griekse tempels. Palladio heeft zelf nooit de Griekse monumenten gezien, maar kwam regelmatig in Rome waar hij de ruïnes van het Romeinse imperium bezocht. Palladio was geïnspireerd door het gebruik van het fronton en pilaren,  en deze toe te passen op privéwoningen (zie afb. 2)


Ten slotte de derde, meest innovatieve en moderne motief; de loggia met twee bouwlagen aan kolommen.

Het eerste motief, de drie opening loggia, verscheen op palladio’s eerste villa; villa Godi, welke gebouwd werd rond 1540.  Het gebouw heeft een haast onhandige uitstraling, Zware volumes aan de linker en rechter zijde doen de woning denken aan een fort achtige villa, zoals eerder gezien in het begin van de 16de eeuw. zoals bijv. Villa Trissino die ontworpen waren door palladio’s voorganger Giangiorgio Trissino twee tot drie jaar eerder.
Een meer succes vol ontwerp van palladio is Villa Barbaro een villa met een herkenbaar tempel achtig motief. Villa Barbaro is een van palladios meest spectaculaire, magnifieke en invloedrijke ontwerpen.
De Villa is geflankeerd met bijpassende agrarische gebouwen die diende voor de opslag van graan, wijn en vee. De Vientiane noemde deze gebouwen “Barchessas”  

Analyse verhoudingen villa Barbaro

https://docs.google.com/leaf?id=0Bzelay1QdIDSZTllNmJhOTgtNTlmYy00NTBkLWI2MjUtZTQ4MTdiYzA5ZTll&hl=en

dinsdag 31 augustus 2010

Impressie Villa Barbaro


Welkom

We kregen de opdracht om voor de heer Ritman een villa uit te zoeken in Italië, waarbij later de bibiotheek zal worden geplaatst.

Hiervoor hebben wij gekozen voor de villa Barbaro.

Op deze weblog zul je alle informatie vinden die wij in de loop van tijd hebben verzamelt over de villa en dan de link naar de renaissance zullen leggen.